« Ook Berry van Aerle aan het wandelvoetbal in Helmond»

Gepubliceerd op 19-05-2017

HELMOND - Dinsdagochtend, sportpark Houtsdonk in Helmond. Veertien kerels op leeftijd snelwandelen achter een bal aan. "Kom Berry, meedoen!" Maar Berry past even. Hij is niet helemaal fit. Griepje gehad; nog wat last van zijn spieren. Vandaag komt hij alleen een kijkje nemen. Maar binnenkort krijgt het Helmondse wandelvoetbal er een grote naam bij: Berry dus. Van Aerle.Rob de Bruyn 16-05-17, 18:06
 
De oud-PSV’er kent een aantal deelnemers. En ook het terrein is vertrouwd. Hier, bij HVV Helmond, begon hij ooit met voetballen. Van Aerle is inmiddels 54. Hij is hartstikke actief, onder meer als scout bij PSV. Maar nog wat meer beweging is nooit weg. "Het is gewoon belangrijk. Als je zo elke week twee uur bezig bent, merk je dat echt wel. Ga maar eens twee uur stevig wandelen."
Walking football
Van Aerle is ambassadeur van JIBB. Deze Helmondse organisatie probeert mensen van jong tot oud in beweging te krijgen, onder meer dus met walking football: wandelvoetbal voor zestigplussers. Het begon vorige zomer met een handjevol deelnemers, maar sinds afgelopen winter is de belangstelling sterk gegroeid. Niet iedereen is er altijd bij, maar er is een vaste kern van zo’n vijftien senioren.
 

Buurtsportcoach Kristian van den Nouwlant ontbreekt deze keer. Hij is op vakantie. Gevolg: de warming-up is wat korter dan normaal, net als de rondo. Al snel hebben zeven mannen een hesje aan; het partijtje blijft toch het leukst. Er zijn duidelijke regels, zoals: geen lichamelijk contact, geen slidings, geen ballen boven de heup, niet scoren vanaf eigen helft, en vooral: niet rennen. Snelwandelen mag wel.
Walking football wordt in heel het land beoefend, volgens duidelijke regels en richtlijnen. Een aantal van de Helmondse deelnemers was eerst actief in Eindhoven, bij de PSV OldStars. Ze zijn blij dat ze nu in hun eigen stad terecht kunnen. Coach Van den Nouwlant is in gesprek met Helmond Sport, om te kijken of die club op een of andere manier kan gaan participeren.
Serieuze zaak
De Helmondse wandelvoetballers nemen het zelf alvast bloedserieus. Ze trainen niet meer eens in de twee weken, maar elke week. Ze stonden eerst op gewone sportschoenen maar hebben allemaal weer kicksen aangeschaft. Ze oefenen voortaan op het hóófdveld van HVV. En ze trekken bekijks, van leeftijdgenoten vooral. Hopelijk worden ook zij enthousiast. En anders gaat Berry zich daar wel voor inspannen. "Ik ben niet voor niks ambassadeur."
Sjakie (waarschijnlijk niet zijn echte naam) is er voor de tweede keer bij. Hij kwam laatst mee met een kameraad. Hij heeft een Real Madrid-shirt aan, beschikt over een puike balbehandeling en moet moeite doen om niet te rennen. Dat laatste geldt inmiddels ook voor de 65-jarige Fred Plokker. Die haakte al eerder aan en is sindsdien een stuk kwieker geworden.
Gezelligheid
Maar het gaat niet louter om gezondheid. Het gaat ook om gezelligheid, slap geouwehoer ("Vrouwen zijn ook welkom. Maar het is wel samen douchen hè.") en sociale contacten. Twee Helmondse wandelvoetballers maken samen muziek. Dankzij de contacten met HVV treedt hun bandje binnenkort op tijdens de feestavond van de voetbalclub.
De wandelvoetbalwedstrijd zit erop. De uitslag? "19-19." 19-19? Dat was het vorige week ook al. "17-17 dan." Voor nu maakt het blijkbaar niet uit. Op 9 juni zal dat wel anders zijn. Dan is er een heus toernooi in Limburg. Het zou toch leuk zijn als Berry er dan bij is.

Bron: ed.nl

1495204083b4668a4c77028a3bf39c7d176fe1b120.jpg