« Bijna 80 jaar lid van HVV Helmond»

Gepubliceerd op 15-03-2020

Nico Docters van Leeuwen, icoon bij HVV Helmond. Hij is geboren in 1928 en het langstlevende lid van de club. De oude man heeft een positieve levensinstelling en is nog op tal van fronten actief. Docters van Leeuwen overleefde ternauwernood een zware longontsteking en een hartaanval. “Ik heb een engeltje op mijn schouder!”, zegt hij lachend. Door een vriendje, wiens vader bij de kassa zat, kwam hij bij HVV Helmond terecht. Docters van Leeuwen werd in 1941 lid. Zijn positie in het veld was stopper. De HVV’er was niet het grootste voetbaltalent, het hoogste elftal dat hij haalde was het vierde.

Docters van Leeuwen had iets met cijfers. Na het behalen van zijn HBS-diploma ging hij SPD 1 en 2 halen. Hij heeft zijn studie afgerond met het behalen van het diploma MO Boekhouden, hetgeen hem in staat stelde om leraar te worden in het middelbaar onderwijs. Hij kwam echter bij Ramaer terecht. Later werkte hij 43 jaar bij Gamma Holding waaronder vele jaren bij de Vlisco.

Vlisco en HVV Helmond zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Jan Fentener van Vlissingen vroeg hem in 1957 of hij penningmeester wou worden van de vereniging. Het clubicoon heeft namelijk iets met cijfers en houdt (nu als 91-jarige man) nog steeds de financiën van de club in de gaten. Met huidig penningmeester Mike Sleegers kan hij goed samenwerken.

HVV heeft wat betreft voetbal een grote clubhistorie. Zo werden Berry van Aerle en Willy van der Kuylen internationals. Ook heeft HVV Helmond in 1935 de KNVB bekerfinale gespeeld tegen Feyenoord. Onder voorzitterschap van Docters van Leeuwen ging de vereniging in 1962 terug naar de amateurtak. “Een goede beslissing, HVV had als betaalde club geen toekomst!” In 1974 werd Docters van Leeuwen erelid van HVV Helmond. In 1988 kreeg hij zijn eerste koninklijke onderscheiding vanwege zijn 40-jarige jubileum bij Gamma Holding. In 2009 volgde de tweede, uitgereikt door de burgemeester van Deurne op het sportpark van HVV Helmond waarbij Stadsharmonie Pheulitonia een serenade bracht.

HVV Helmond uit 1899 is de oudste club van de stad. De Helmondse politiek wil het sportpark opdoeken. Docters van Leeuwen vindt dat de gemeenteraadsleden tot bezinning moeten komen. “HVV Helmond is de oudste club van de stad. Verder is het financieel een kerngezonde club. Zo is het hoofdveld al vanaf 1915 in bezit van de vereniging. HVV heeft de respectabele leeftijd van 121 jaar en dat zijn nog eens getallen die sportminnend Helmond en de politiek moeten koesteren. Het heeft veel sociale functies, zo werden de spelers van Oranje Zwart binnen de vereniging opgenomen en is er walking football. Het sportpark is energieneutraal en heeft op de daken zonnepanelen liggen. Het heeft een fantastisch clubkader. Verder komt er ook weer jeugd aan.”

Sinds januari 2020 heeft Docters van Leeuwen een pacemaker vanwege hartritmestoornissen maar is nog steeds vitaal. Of hij bang is voor het coronavirus? “Als ik onverhoopt de pech zou hebben, dan heb ik in ieder geval een goed leven achter de rug!”

Nico1-1584269831.PNG
Nico-2-1584269821.PNG