Voetbal voor Oma's als medicijn
Na aanleiding van het programma op de AVRO Tros gaan we vanaf vrijdag 8 november starten met deze vorm van bewegen.
Aanvang 10.30 uur op het sportpark Houtsdonk, gelegen aan de Heeklaan 21.
Hieronder een artikel van de uitzending op 15 oktober 2019 op de AVRO Tros.
Tackelen mag niet en als een speler valt wordt het spel stilgelegd, maar verder is er veel geoorloofd in het voetbalteam van de 'Soccer Grannies'. Weer of geen weer: elke donderdagmorgen voetballen ze in het Deense plaatsje Frederikssund. De oudste is 85, de jongste 58.
‘Momseholdet’, of oma-team worden ze genoemd: de dertig oudere dames die sinds 2014 Football Fitness spelen. Peter Krustrup, hoogleraar Sport- en Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit van Zuid-Denemarken, ontwikkelde deze simpele vorm van voetbal. Behalve hoogleraar is Krustrup sinds zijn 15de voetbaltrainer. Hij coacht al meer dan 20 jaar meisjesteams: 'Het viel mij op dat ouders en grootouders elke training en wedstrijd langs de lijn staan, verveeld en zonder zelf te bewegen.' Zo kwam hij op het idee om een vorm van voetbal te ontwikkelen die geschikt is voor ouderen. Hij maakte het spel simpeler, zodat het makkelijker is voor hen die minder sterk zijn en een minder goede balans hebben. 'De truc is om ze het veld op te krijgen, als ze er eenmaal staan genieten ze ervan en willen ze niet stoppen', aldus Krustrup.
'Ik kon niet de rest van mijn leven deze medicijnen gebruiken'
Een van Peters pupillen was erg geïnteresseerd in het idee, omdat haar oma last had van allerlei kwalen. Zij kon die extra beweging wel gebruiken. 'Ik had last van hoge bloeddruk, ik voelde dat zelf niet, maar ik kreeg er medicijnen voor en daar werd ik ziek van. Ik was altijd heel actief, maar werd treurig en bijna depressief. Het was vreselijk, ik wilde alleen nog maar in mijn stoel zitten', vertelt Åse Alling Hansen. Toen ze Peter Krustrup (de trainer van haar kleindochter) in een tv-programma hoorde vertellen over de voordelen van Football Fitness besloot ze een team op te richten en hem uit te nodigen. 'Ik had het gevoel dat ik iets moest doen, ik kon niet de rest van mijn leven deze medicijnen gebruiken'. Sinds hun oprichting in 2014 is het team gegroeid van 7 naar 34 vrouwen. De oudste is 85 en staat in het doel, de jongste is 58. Zij mocht, als uitzondering, meedoen in het 60+ team vanwege rugklachten.
Verschil met wandelvoetbal
Football Fitness, vooral gespeeld in de ochtend en vroege middag als de sportvelden er toch ongebruikt bijliggen, is een concept dat door Krustrup en andere wetenschappers is ontwikkeld samen met de Deense Voetbalbond. Er zijn geen penalty’s, geen ingooi en er wordt in kleine groepjes tegen elkaar gespeeld. 'Ze spelen ook geen wedstrijden, de training wordt opgebouwd met een goede warming-up, kracht-en evenwichtsoefeningen, met leuke twee-aan-twee oefeningen en uiteindelijk een onderling wedstrijdje', vult Krustrup aan terwijl de dames over het veld rennen. Met name het rennen is een groot verschil met wandelvoetbal dat door de KNVB voor Nederlandse ouderen is ontwikkeld. Bij wandelvoetbal mag je niet rennen, bij Football Fitness word je juist aangemoedigd om te rennen. 'Dat is goed voor de bloeddruk', zegt de Deense hoogleraar. 'Studies hebben aangetoond dat Football Fitness gebruikt kan worden voor de preventie en behandeling van verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Daarnaast versterkt de training spieren en botten, verbetert de balans'.
'Mijn bloeddruk is nu normaal, ik voel me gezond en gelukkig en ik heb weer veel energie'
Ouderen zijn altijd al een belangrijk onderdeel van zijn onderzoekswerk geweest. 'Het is niet alleen belangrijk voor de fysieke activiteit en het voorkomen van ziekten, maar ook om eenzaamheid te voorkomen'. We hebben ook HITT-trainingen geprobeerd op individueel niveau', legt Krustrup uit, 'daar hebben ouderen ook veel baat bij, maar ze vinden dat erg zwaar en komen de keer daarop misschien niet terug. En dat was onze grootste uitdaging: dat we een training ontwikkelden die ze de rest van hun leven kunnen blijven doen, om te voorkomen dat ze vallen en iets breken en om hun spieren fit te houden natuurlijk.' En Åse? Die gebruikt geen medicatie meer: 'Mijn bloeddruk is nu normaal, ik voel me gezond en gelukkig en ik heb weer veel energie'. En ze heeft de smaak goed te pakken, ze reist door heel Denemarken om andere oma-teams te helpen opzetten!